קניין רוחני – פטנטים

מידע בנושא פטנטים וקניין רוחני

יזמים הממצאים פטנט חדש נדרשים לדעת מהי ההגדרה של פטנט, מה אורך ההגנה שניתנת עליו, מה זה רישיון פטנט, ומה עליהם לעשות על מנת לרשום את הפטנט. בית הספר YZM ליזמות עסקית מתכבד להגיש ליזמים מידע בסיסי לגבי פטנטים.

המושג פטנט מוסדר בחוק הפטנטים, ונותן הגנה להמצאות , המצאה אינה מוגדרת בחוק, להבדיל מיצירה המצאה היא בדרך כלל פיתוח תעשייתי או מחקרי המועיל לחדש ולהוסיף לידע האנושי, חוק הפטנטים קובע מהי המצאה כשירת פטנט – לא כל המצאה תזכה להגנה, ע”פ החוק המצאה צריכה להיות חדשה, מועילה, ניתנת לשימוש תעשייתי ויש בה התקדמות תעשייתית.

א. חדשה – לא התפרסמה קודם לכן, חלק נרחב מרישום הפטנט היא בדיקת חדשנותו.
ב. התקדמות המצאתית – החידוש צריך להיות ברמה שעל פי סעיף 5 לחוק – שאינה נראית כמובן מאליו לבעל מקצוע ממוצע, ההמצאה צריכה להיות חדשה במידה כזו שעוברת את הרף של בעל מקצוע ממוצע.
ג. ניתנת לשימוש תעשייתי – אפשר לתרגם את ההמצאה למוצרים, או תהליכים שעליהם תהיה תמורה כלכלית.
ד. מועילה

כל הדברים הללו נבחנים במשרדי רישום הפטנטים, ובסופו של דבר כאשר נקבע שיש פטנט, המשמעות היא על פי סעיף 49 לחוק הפטנטים – היא זכאות של בעל הפטנט למנוע מכל אדם לנצלו.
דוגמא לכך היא תרופות – הקפסולה עצמה אינה פטנט, אלא הנוסחה המרכיבה אותה, ובעל הפטנט יכול למנוע מכל אדם אחר להשתמש בנוסחה זו.
על פי סעיף 52 לחוק הפטנטים, אורך חייו של פטנט הוא 20 שנה מהגשת הבקשה.
מדוע ההגנה היא ל- 20 שנים ולא ליותר זמן? הערך הכלכלי הוא הרעיון המשמעותי, וההנחה היא שתוך 20 שנים ההשקעה בפטנט חוזרת, כיוון שבפטנט מדובר על עניין כלכלי לחלוטין ולא על עניין אישי – הרציונל הכלכלי הוא המוליך את הרעיון העומד בבסיס הגבלת זמן הפטנט ל- 20 שנים.
אחד מהתועלות ברישום פטנט היא שהממציא חושף את כל פרטי הפטנט וכל אחד יכול לקרוא אותם ביומן הפטנטים מייד כאשר הפטנט מאושר, ההיתר לשימוש הוא רק לאחר 20 שנים – אך הפרסום הוא מיידי.
היה מקרה שבו חברת טבע רצתה לייצר משחה של חברה אחרת, והחלה את הניסויים בתרופה לפני שפג תוקף הפטנט – על מנת שברגע פקיעת הפטנט יוכלו לשווק את התרופה, בסופו של דבר הוארך תוקף הפטנט ב- 5 שנים ע”מ למנוע סכסוך שהתעורר בין טבע לחב’ השנייה שהמציאה ולה היה הפטנט בתרופה.
אם כן, פטנט היא זכות קניינית הניתנת לממציא המצאות טכנולוגיות – זכות זו מוגבלת בזמן, ומוגבלת בתוכן – לדוגמא על תהליך ריפוי אי אפשר לקבל פיתוח פטנט, דוגמת פטנט על שיטת ניתוח לב.

תחומי הפטנטים

התחומים בהם ישנה כמות גדולה של רישום פטנטים הם:
1. מחשבים
2. אלקטרוניקה
3. אופטיקה
4. ביוטכנולוגיה
5. כימיה אורגנית

בעוד שבעבר רוב רישום הפטנטים היה בתחומי המכניקה, ניתן לראות את ההתקדמות הזו לפי הידע הנדרש מעורכי הפטנטים שאחראים על רישום הפטנט – אם בעבר רובם היו מכונאים, כיום קמה דרישה לאנשי ביוטכנולוגיה.

כיצד מבקשים פטנט?

יש להגיש בקשה למשרד רשם הפטנטים.

ברחבי העולם מוגשות 7-8 מיליון בקשות לפטנטים, כך שלא ניתן לבדוק לעומק כל בקשה לפטנט. לכן חוק הפטנטים בנוי כך שבדיקת רשם הפטנטים אינה הבדיקה האחרונה – ישנם 3 מעגלי בדיקה:
1. בדיקת בוחן הפטנטים במשרד רשם הפטנטים.
2. התנגדויות לפטנטים – לאחר שרשם הפטנטים החליט לרשום פטנט, הוא מפרסם זאת ומזמין את כלל הציבור להתנגד לרישום הפטנט.
3. טענות הגנה בדיונים משפטיים – אם למשל חברה מתחרה מייצרת מוצר, ובעל הפטנט אומר שהנתבע הפר את הפטנט טענת הגנה היא שהפטנט אינו פטנט ואזי יתחיל דיון משפטי בעניין.

פטנט שהוא תהליך

סעיף 3 לחוק הפטנטים קובע שהמצאה יכולה להיות מוצר או תהליך – כלומר או דבר גשמי, או פטנט שירשם על תהליך.
אין מניעה שפטנט יינתן גם על מוצר וגם על תהליך הייצור שלו – הרבה פעמים כאשר נרשם פטנט על מוצר חדש, מתבקש פטנט גם על התהליך.

פטנטים על שימוש – Swiss Claims
פטנטים על שימוש נעשים בעיקר בתחום הרפואה ונעשים בשני מקרים:
1. שימוש ראשון – נמצאה תרופה ורוצים לרשום אותה לחמישה שימושים שונים
2. שימוש שני – ישנה תרופה שהפטנט עליה פג, אך נמצא לה שימוש שונה מזה המקורי.

פטנט קומבינציה

זהו פטנט המעניק הגנה להמצאה שהיא שילוב של מספר רכיבים, אפילו אם אותם רכיבים כשהם עצמם ידועים לפניכן – כלומר שההתקדמות ההמצאתית היא שילובם של הרכיבים.

העובדה שהתקבל פטנט על השימוש – לא מונעת שימוש ברכיבים כשהם לעצמם, עצם הפיתוח הוא שילובם של המוצרים ע”מ להשיג תוצאה חדשה.

רישיונות שימוש בפטנטים

ישנם שני סוגי רישיונות :
הרישיונות ניתנים על בסיס טריטוריאלי, בכל מדינה לגוף או לאדם אחר.
1. רישיון ייחודי:
א. מעניק לבעליו זכות ייחודית לניצול הפטנט
ב. מעניק לבעליו זכות תביעה כנגד הפרת הפטנט – אם לדוגמא אדם בישראל עושה שימוש בטכנולוגיה השייכת לחברה זרה ומפר פטנט, יכול בעל הרישיון בישראל לתבוע את המפר.
ג. בד”כ רישיון ייחודי אוסר על בעל הפטנט עצמו מלנצל את הפטנט – אך לעיתים ניתן גם רישיון שימוש מקביל לבעל הפטנט בנוסף לבעל הרישיון
2. רישיון לא ייחודי – בעל הרישיון רשאי לנצל את ההמצאה לפי תנאי הרישיון, אך לבעל הפטנט מותר לתת לאנשים אחרים להשתמש בהמצאה באותו מקום – לדוגמא רישיונות התוכנה שרוכשים ממיקרוסופט

רישיון כפיה

זהו מצב בו המדינה נותנת לאדם רישיון לנצל פטנט של אדם אחר, אם לדעת המדינה טובת הציבור מחייבת זאת. רישיון זה ניתן במקרים חריגים בלבד.

מעוניינים להתמקצע בעולם העסקים והנדל"ן?

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

Scroll to Top

השאירו פרטים ונציגינו יחזרו אליכם בהקדם